Menü

1.OLAĞAN GENEL KURUL TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ

Yeni Bir Dünya Sanayici ve İşadamları Derneği (YENİAD) I. Olağan Genel Kurul Kongresini yaptı. 1 Aralık 2016 Perşembe günü yapılan kongre, Fatih Belediyesi Topkapı Toplantı salonunda gerçekleşti. YENİAD Genel Başkanı Selman Esmerer'in açılışını yaptığı kongreye çok sayıda sanayici ve işadamı katıldı.

YENİAD I. Olağan Genel Kurul Kongresi'nde divan heyetinin seçilmesi ve yetkileri, yönetim ve disiplin kurullarının belirlenmesi, şube açma işlemleri için yönetim kurulunun yetkilendirilmesi gibi gündem maddeleri değerlendirildi.

YENİAD Genel Başkanı Selman Esmerer, kongrede yaptığı konuşmada derneğin çıkış noktasını ve amaçlarını şöyle anlattı: "Amacımız; işadamlarımızı sanayi, teknoloji, ileri teknoloji ve katma değer üretmeye teşvik ederek; İslam toplumunun ayağa kalkabilmesini sağlamaktır. Bu noktada ortaklıklar oluşmasına gayret edeceğiz. Ticaretini düzgün yapan iki ortağın yardımcısı Cenâb-ı Hakk'tır. Fakat bugün Müslümanların başaramadığı, en zayıf konulardan biri budur.

Yiğidi öldür hakkını yeme demişler. Batılılara baktığımızda 300 yıllık aile şirketleri hala harıl harıl çalışıyor. Müslümanların ise ikinci, üçüncü kuşağa geçmekte zorlanana bir ticari anlayışı var. Halbuki birliktelik, İslam'da sürekli teşvik ve telkin edilir. Buna rağmen Müslümanlar ortaklık işinde en zayıf topluluklar halindeler ve perişan oluyorlar. Birlik ve beraberlik içinde, birbirimize destek olmamız gerek."

İslam dünyasının ticaret anlayışındaki yanlışlara değinen Esmerer; "Sloganımız 'Helal Kazanç, Adil Paylaşım'. Sebebi ise şu an İslam ümmetinin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biridir. Kimse helale dikkat etmiyor. Şu an Müslüman için de gayrimüslim için de, tüm dünyada "Helal-haram ver Allah'ım, senin kulun yer Allah'ım" anlayışı geçerli. Kazanmak, kazanmak, çok kazanmak!... Nasıl olursa olsun yine kazanmak. Ama Müslüman'ın şiarı bu olamaz! Zekat vermek için, infak yapmak için, sadaka vermek için Müslüman'ın güçlü olması şart! Bunun da temel şartı helal kazançtır.

Cenâb-ı Allah, insanın kendine ait her türlü günahını affederim. Ama bir tek kul hakkını affetmem, onunla bana gelmeyin, diyor. Çekini ödemeyen, senedini ödemeyen, malını pazarlamak için elli tane yalan söyleyen, anormal bir yapı var. İslam'ın emri, ticari hayata yansımıyor. Ama biz Müslümanız, Allah'ın emirlerini ticaretimize yansıtmamız lazım. İmam-ı Azam, satacağı malının tüm hatalarını söylerdi. Bugün hatalı olan malı nasıl satarım derdine düşüp, 40 yalanla pazarlama anlayışı hakim. Bu anlayış, bizim toplumumuzu kemiren, çürüten bir anlayıştır." dedi.

haber5.1

Ekonomik dünya sisteminin çıkmaza girdiğini belirten YENİAD Genel Başkanı Esmerer, şöyle devam etti: "Önceliğimiz, helal kazanç, helal lokma ve adil paylaşımdır! Bugün bir tarafta obeziteden ölen, zayıflamak için milyar dolar veren insanlar varken; diğer tarafta başta Afrika olmak üzere çoğu Müslüman olan, açlıktan ölen binlerce insan var. Adil paylaşım ile üretimin bütün dünyada yaygınlaştırılması gerekir. Ama kapitalistlerin kurduğu düzende bunu başarmak kolay değil. Kendi emperyalist çıkarları için dizayn edilmiş bir dünya var. Şu anda en ucuz insan gücü için, Çin'e kaydırılan bir üretim merkezi var. Orada 'insan gücüne dayalı en ucuz üretimi nasıl elde ederim?' derdiyle ortaya çıkarılan bir üretim üssü oluşturuldu. Bu düzen batılılar tarafından dizayn edilmiş bir sistemdir. Bu düzende adil paylaşım yoktur."

İslam adalet anlayışının tek çözüm olduğunu ifade eden Selman Esmerer, Batı medeniyetine genel yaklaşımın da sorunlu olduğunu dile getirdi; "Peygamber efendimizin bir Hadis-i Şerif'i, bütün sistem sorununu temelden çözebilir: 'Komşusu açken, tok yatan bizden değildir' diyor. Bu düsturla dünyada aç insan kalmaz. İslam, uygulamada mükemmel sonuçlar alınan evrensel kurallar koymuş.

Bugün Batılıları zengin ve müreffeh görüyoruz, Onları taklit ediyoruz. Faizini, modasını takip edip, ülkemize taşıyoruz. Ama asıl taklit edilmesi gereken makine sanayi ve ileri teknolojisini almıyoruz. Batı'nın sanayi ve teknolojisini buraya taşıyacak bir ortam ve teşvik de yok! Aksine köstek olma hali var.

MÜSİAD ve ASKON'da da görev aldım. Onlar da bizim kardeş kurumlarımızdır. Ama en azından şunu yapabilmemiz gerek; yanlışa yanlış, doğruya doğru diyebilmemiz gerek! Bizim şiarımız bu! İktidarın her icraatına; yanlışa doğru, doğruya doğru demek, bu ülkeyi geriye götürür. Sanayicinin problemlerini dile getirmeliyiz. Zarar gören sanayi, zarar gören millet demektir, zarar gören İslam dünyası demektir! Derdimiz bağcıyı dövmek değil; sıkıntı ve problemleri ortaya koyup, çözüm yolları aramak. Bunun için milli bir görüş, milli bir şuur, milli bir dayanışma ile inşallah geliyoruz."

olağan1

Esmerer, YENİAD I. Olağan Genel Kurul Kongresi'ndeki konuşmasını şu sözlerle bitirdi: "İslam tarihine bakıldığında, İslam'ın yayılmasındaki en önemli unsur, Müslüman tacirler olmuştur. Hem tebliğ, hem de çok düzgün ticaret yaparak, örnek olmuşlardır. Bu vazifemizi de hiç unutmayacağız. Hem ticaret yapacağız, hem de tebliğci olacağız.

Besmeleyi çekip yola çıktık. Önümüzdeki günlerde çalışmalarımızı hızlandıracağız. Öncelikle üye kayıtlarını ve örgütlenmeye hız vereceğiz. Bu çağda Müslümanca bir duruş, Müslümanca bir ticaret yapan, bireysel de ise kulluk vazifelerini hiç unutmayan; farklı, renkli bir dernek olsun istiyoruz."