Menü

SUDAN’IN KAPILARI TÜRK İŞADAMLARINA SONUNA KADAR AÇIK!

Sudan’a işadamları ile çıkarma yapan YENİAD’ın Sudan temasları yoğun başladı. Sudan’da devlet protokolüyle karşılanan YENİAD heyeti ilk gün yatırım bakanını ziyaret etti.

Sudan Yatırım Bakanı Dr. Usame Faysal YENİAD heyetini kabulünde yaptığı konuşmada Türk halkını kendi evi gibi gördüğünü ifade etti.Bizi Türkiye ile bağlayan tarihi bir geçmişimiz var bundan dolayı biz Türkiye’yi de Türk halkını da çok seviyoruz diyen Faysal, ‘Biz Sudan Devleti olarak yatırım konusunda Sudan’ın ve Türkiye’nin kalkınmasına vesile olacak tüm kapıları siz Türk işadamlarına sonuna kadar açıyoruz. Sizin Sudan’da bulunduğunuz sürece sizinle olacağım ve size Sudan’da ki tüm yatırım sektörlerini tanıtmaya çalışacağım.’dedi.

Kabulde konuşan YENİAD Genel Başkanı Selman Esmerer ise kardeş Sudan halkının kalkınmasını, Türkiye halkının kalkınmasına eş değer gördüklerini ifade etti. Esmerer, ‘Burada Sudanlı kardeşlerimizle birlikte Sudan’ı kalkındırmaya geldik. Bu ziyareti iki ülkenin kardeş halkının dayanışması olarak görüyoruz.’dedi.

Heyet adına konuşma yapan YENİAD Sudan heyeti başkanı  Harun Macit ise, konuşmasına ziyaretten ve ilgiden dolayı duydukları memnuniyeti dile getirerek başladı. Macit, ‘Sudan Devlet Başkanı Sayın Ömer el Beşir beyle başlayan ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Bey’in Sudan seyahatiyle ivme kazanan ilişkilerimizin bir parçası olarak Sudan’a yirmi bir sektörü temsilen otuz iş adamı ile ziyaret ediyoruz.’dedi.

Ziyarete katılan firmaların ülkemizde tanınmış ve uluslararası firmalar olduğunu dile getiren Macit, başta kıymetli madenler, İnşaat sektörü, Enerji, Alt yapı, Tarım ve ziraat, Mobilya, Bilişim sektörü gibi çok önemli sektörleri Sudan’a taşıdığını bu konuda kardeş Sudan halkı ve devletiyle her konuda iş birliğine hazır olduklarını ifade etti.

Yatırım Bakanlığı’na yapılan ziyaretin ardından, Sudan Enerji ve Su işleri Bakanlığı’na geçildi. YENİAD İşadamları heyetini Sudan Enerji ve Su İşleri Bakanı Sayın Mühendis Hıdır Muhammet Kasım al Seyyit makamında kabul etti.

Buradaki kabul de konuşan YENİAD Genel Başkanı Selman Esmerer, ‘Biz sayın bakanımızı görünce çok sevdik, bizi çok sıcak karşıladı.  Türkiyeli işadamları olarak enerji ve su isleri konusunda kendisinden söz ettiren ülkeler arsında olduğumuzu sayın bakanımızın bilmesini isteriz. Sayın bakanımızı Sudan enerjisi ve su işleriyle ilgili yatırımları hakkında bilgi verirse heyetimiz adına çok memnun oluruz dedi. Sudan’la Türkiye arasında yapılacak olan enerji anlaşmalarının önemine vurgu yapan Esmerer, ‘Bu alanda atılacak her adım hayati önem taşımaktadır. Biz İşadamları olarak atılacak her adımın sonuna kadar arkasında duracak ve iki ülkenin de kalkınmasına katkı sağlayacak yatırımları yapacağız.’ ifadelerini kullandı.

Büyük projelerimizi Türkiye’ye vermek istiyoruz!

Sudan enerji ve Su İşleri Bakanı Sayın Mühendis Hıdır Muhammet Kasım al Seyyit ise YENİAD heyetine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ederek sözlerine başladı. Al Seyyit konuşmasına şöyle devam etti: Devlet olarak dünyanın en büyük nehirlerinden biri olan iki Nil’i ülkemizde barındırıyoruz. Beyaz ve Mavi Nil. Bu iki nehir bildiğiniz gibi Sudan’da birleşerek Mısır üzerinden Akdeniz’e dökülüyor. Biz Sudan Devleti olarak bu iki nehrin üzerinde üç büyük baraj yaptık. Bu barajların sayısını dokuza çıkarmak istiyoruz. Tüm çalışmalar tamamlandı. Nil nehri üzerine 6 yeni büyük baraj yapacağız, buradan siz değerli kardeş Türkiye işadamlarına bu barajların yerlerini göstermek ve siz buradan ülkenize dönmeden bu büyük projeleri sizlere vermeyi arzu ederiz. Sayın heyet başkanı Harun Macit beyinde ifade ettiği gibi Türkiye enerji konusunda son yıllarda büyük projelere imza attı. Biz Sudan devleti olarak bu enerji projelerini sizlere vermek arzusundayız.

Sudanlı işadamlarından YENİAD heyetine yemek

Ziyaretlerin ardından Sudanlı işadamlarının heyetimiz onuruna verilen akşam yemeğine Türkiye Sudan büyükelçisi sayın Dr. İrfan Veziroğlu beyde katılarak Yeni Bir Dünya sanayici ve işadamlarının Sudan’da bulunmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sudan seyahatinden sonra yapılan ikinci büyük işadamları gezisi olarak sızın burada olmanız hem Türküye hem de kardeş sudan halkı için hayırlara vesile olacağını temenni ediyorum. Ben Türkiye Büyükelçisi olarak cep telefonumu sizlere vermek istiyorum yirmidört saat hizmetinizde olduğumu bilmenizi İsterim . Öte yandan heyetimiz adına heyet başkanımız Harun Macit Sayın büyükelçimizin çok sıcak ve samimi ilgisinden dolayı müteşekkir olduklarını Sudan’a yatırımları konusunda büyükelçimizle irtibat halinde olacaklarını ifade etti. Ayrıca büyükelçiliğimizin Sudan’a yeni atanmasına rağmen suda konusunda kısa zamanda Sudan ile ilgili meselelere bu kadar kısa zamanda vakıf olması ayrıca gece gündüz canla başla çalışması bizi fevkalade onure etti.