Menü

TV5 FİKİR MECLİSİ PROGRAMI'NA KONUK OLDUK

Yeni Bir Dünya Sanayici ve İşadamları Derneği (YENİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Başkan Yardımcıları, TV 5'e konuk oldu; derneğin kuruluş amacını ve hedeflerini anlattı. 7 Aralık Çarşamba akşamı 21.00'da canlı yayınlanan Fikir Meclisi programında dernek faaliyetlerini anlatan yönetim kurulu üyeleri, ekonomi dünyasına dair önemli açıklamalarda bulundu

YENİAD Yönetim Kurulu Başkanı Selman Esmerer, dünyadaki ekonomik sistemi ve adaletsizliği eleştirdi: "Dünya, İslam dünyasındaki katliamlara seyirci kalıyor. Büyük balık, küçük balığı yutuyor. Para kazanmak için her yol mubah oluyor. Doğal kaynaklar, madenler dünyanın neresinde olursa olsun benimdir anlayışını güden bir ABD ve Siyonist güç var."

Dernek sloganının 'Helal kazanç, adil düzen' olduğunu vurgulayan Başkan Esmerer; "Zekat sistemi, ülke ve dünya bazında neden uygulanmasın? Bakınız, bir şirket zarar ettiğinde bile ona zekat vermek düşer. Çünkü zekat kardan değil, varlıktan veriliyor. Osmanlı'da, Abbasiler'de, Emeviler'de zekat sistemi uygulanmış. Vakit gelmiş zekat verecek insan bulunamamış. Verilen zekat aslında bireye değil, topluma gidiyor. Zekat malı azaltmaz, bereket verir, çoğaltır. Zekatın insanlığa saadet vereceğine inanıyoruz. 'Namazınızı kılın, zekatınızı verin' ayeti vardır. Namaz bireysel ibadet iken zekat da toplumsal yapı adına yapılması gereken bir ibadettir." dedi.

Merhum Necmettin Erbakan'ın ileri teknoloji ve sanayi hedefleri olduğunu belirten Esmerer şöyle devam etti: "Katma değeri olan mallar üretemiyoruz. Biz maalesef tüketim toplumu, israf toplumu haline geldik. Biz dernek olarak en azından insanları uyarmak, uyandırmak adına bir araya geldik. Dünya bilgi çağına geldi. Bu alanda çalışmak çok maliyetli değil. Hiçbir şey yapılmadı demiyoruz, olması gerektiği yerde değiliz, diyoruz."

Derneğin Mesleki Kuruluşlardan sorumlu Başkan Yardımcısı Ali ihsan Gündoğdu, STK'ların 5. güç olduğunu ve toplumsal yapıda önemli bir noktada durduklarını belirtti. Dünya düzenini eleştiren Gündoğdu; "Dünya düzeni denen sistemden rahatsızız. Bir dünya düşünün ki diyetisyenlere verilen para, Afrika'daki açlığı giderecek miktarda. Biz buna itiraz ediyoruz. Dünya zulüm düzenine dönmüş. Biz inancımız gereği, zulmedenin kimliğine bakmadan karşısında dururuz. Mazlumun da dini, inancı, mezhebi ve ırkına bakmadan yanında dururuz." dedi.

Başkan Yardımcısı Ali ihsan Gündoğdu, ticaret dünyasında yaşanılan sıkıntılardan bahsetti: "Biz bu ülkede de dünyada da arzu ettiğimiz şekilde ticaret yapamıyoruz. Peygamberi tüccar olan bir dinin mensuplarıyız. Biz bu çağda, ticarette geri kaldık. Biz sisteme itiraz ettiğimiz için bu yola çıktık. 'Helal kazanç, adil paylaşım' ilkesini hayata geçirmek elbette kolay değil. Bizim yaşadığımız bu problemleri gelecek nesillerimiz yaşamasın istiyoruz. Yeni bir dernek olsa da çalışmalarımız daha eskiye dayanıyor. Bizim gayemiz kendi inanç değerlerimize uygun bir ortam oluşturabilmek. Uygun bir finans sistemi, bir mekanizma oluşturabilir miyiz? Dünyada bunu yapabilir miyiz? Bereket diye bir şey var, yani azın çoğa yetmesi. Bu kadar az işadamında, bu bereketi görüyorum. Toplumun gelişmesi için görev üstlenecek işadamları gerek. Üretmeden ayakta kalamazsınız. Bakınız, Türkiye dünyanın kalkınma performansından daha düşük bir hızla kalkınmış. Dünya, 5.2 hızla kalkınırken, Türkiye 5.0 kalkınabilmiş. Bu ülkenin teknoloji ve kalkınmasıyla ilgili daha çok gelişmesini istiyoruz."

Yeni Bir Dünya Sanayici ve İşadamları Derneği Teşkilatlanmadan sorumlu Başkan Yardımcısı Sadrettin Karaduman, mevcut adaletsiz dünya sisteminin çöküşe geçtiğini belirterek; "Küresel sistemin çökmekte olduğu bir dönemdeyiz. Alternatif bir yapı olarak, bizlerin içinde bulduğu yapı cevap verecektir. Bunun altında kalmamamız gerekiyor. Bizim çıkışımız, son derece anlamı bir çıkış. Bir sistem çökerken 'Yeni Bir Dünya' diyerek çıkış yapmak, çok anlamlı ve önemli. Fakat teşkilatlanmaya, derneğe katkıda bulunmak da bir o kadar önemli. Sanayici ve işadamlarımıza sesleniyorum. Lütfen bize katılın. Birlikte birçok işe kalkışacağız. İleride kuracağımız yapılandırmalara il il başlayacağız. Hedefimiz 1.000 üyeye ulaşmak. Yüksek teknoloji ve yüksek ahlak ile İslam dünyasını da peşine takabilmiş bir lokomotif olmayı amaçlıyoruz." dedi.

Derneğin Dış ilişkilerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Harun Macit ticaret geleneğini anlatarak, yanlış bilinen öğretilere değindi: "Biz ticaret yapmalıyız. Tüccar bir peygamberin ümmetiyiz. Osmanlı'da da ticaret çok yaygındı. Neden ticaret yapmalıyız? Yeryüzünde küresel sistem, dünyayı, devletleri, şahısları, medyayı ve hatta bireyleri hep parayla yönetiyor. Adil düzenin kurulması için biz de mutlaka ticaret yapmalıyız. 'Bir lokma, bir hırka' söylemi yanlış. Biz tüccar bir gelenekten geliyoruz. Çalışmak ve ticaret yapmak gerekiyor. Ancak kazanırsak infak yapabiliriz, ancak kazanırsak zekat verebiliriz. Ticaret, üretim ve sanayi şart. Üretim olmazsa sömürgeye karşı duramayız. 70-80 ülkeyle bizim ilişkilerimiz var. Dernek olarak ana hedefimiz D8 ülkelerinde işadamlarıyla teşkilatlanmaya başlamak olacak. Stratejik bir ticari ortaklık yapmak istiyoruz aynı zamanda. Daha sonra Balkanlar, Ortadoğu, Afrika, Amerika gibi 7 bölgeye çalışmalarımızı taşıyacağız."

Derneğin Basın ve Medya işlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Muzaffer Serenli sanayicilerin sorunlarını dile getirdi; "Biz farkımızı topluma anlatmalıyız. Derneğimizin kat etmesi gereken çok yol var. Bir sürü işadamları derneği var ama biz farklılıklarımızı ortaya koymalıyız. Hakkın yanında, batılın karşısında durabilmeliyiz. Etliye sütlüye karışma, günü kurtar anlayışına karşıyız. Allah bize bunun hesabını sorar. Özellikle sanayicilerin içinde bulunduğu sıkıntı ve problemleri dile getirmek istiyoruz. Çünkü Türkiye'de üretmek çok zor. Sanayicinin başta yer sorunu var. İstanbul'un rant beldelerinde üretim yapanlar büyük zorluk yaşıyor. Finans sorunu var. Yatırım için finans gerek. Faizsiz ekonomi ve banka yok. Ama biz direniyoruz. Nitelikli işçi sorunu var. Eskiden usta ve çıraklıkla bu sorunu çözüyorduk. Teknik liseler ciddi manada yetersiz. En büyük problemlerden bir tanesi de gelişmiş yan sanayimiz yok."

Sosyal İlişkiler işlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Naci Akyüzlü ise derneğin amaçlarına yönelik sürdürülecek çalışmaları ve biçimlerini anlattı: "Derneğimiz diğerlerinden farklı bir yapıya sahip. Fikri açıdan ufuk açacağız ve yol göstereceğiz. İlkelerimiz gereği yanımızda çalışanlara iyi davranacağız, şefkat ve merhametle yaklaşacağız. İşçinin teri kurumadan hakkını ödeyeceğiz. Biz dernek olarak sosyal projeleri hayata geçireceğiz. Toplumsal sorunları irdeleyen bölgesel araştırmalar yapacağız ve bunları kamuoyuyla paylaşacağız. İnfak kampanyaları başlacağız. Burs vererek eğitimi destekleyeceğiz. Ayrıca sektör kurullarımızda ticaret hacmini genişletmek için çalışmalar yapacağız."